http://kuychi.nl/Flex/Site/Page.aspx?PageID=&Lang=

Geef kansarme kinderen in Peru een thuis en een toekomst

Steun ons

Helena van Engelen

Als je Helena van Engelen (1949) vraagt waarom ze naar Peru vertrok om daar een project voor kinderen op te zetten, zal ze eenvoudig zeggen: “Ik werd geroepen. Het was tijd om iets aan het leven terug te geven.”

De missie waarmee ze in 2001 naar Peru vertrok, is mensen hun waardigheid teruggeven, vertelt ze. “Je ziet het aan mensen, wanneer ze hun waardigheid verloren hebben. Bedelen, bijvoorbeeld, maakt dat je over jezelf denkt: ik ben niets waard, ik ben niemand, ik kan niks.” Dat geldt nog veel sterker voor het enorme aantal kinderen dat misbruikt is. “Ik zie het meteen aan een kind dat hier voor het eerst binnenkomt. Het straalt een verdrietige boodschap uit: ik ben niets waard, ik ben een wegwerpartikel. Het is mijn missie om zo’n kind weer de schoonheid terug te geven, zodat het ‘t mooie weer kan zien in zichzelf en in de wereld om hem heen. Als oogjes weer gaan stralen, dan word je als gever opeens de ontvanger. Dat maakt dit werk zo vervullend.”

Helena van Engelen met haar kinderen

Hart
Dat ze het al die jaren heeft volgehouden, dankt ze aan alle mensen die haar met het project geholpen hebben – in Peru en vanuit Nederland. “Het stemt me zo dankbaar. Ieder mens heeft zoveel moois; de schoonheid ervaren, dat is waar we hier voor zijn, in Peru en overal in de wereld. Schoonheid ontdekken doe je niet via je hoofd, maar via je hart. Het hart is als een elastiekje: je kunt het gewoon laten groeien.”

Doel

Helena van Engelen (1949) vertrok in 2001 naar Urubamba in Peru, om in de Heilige Vallei een centrum te bouwen waar kinderen uit de arme omliggende gemeenschappen kunnen leven en leren.

In 2003 werd de stichting Kuychi in het leven geroepen om Niños del Arco Iris te ondersteunen.

Regenboog
Helena ging met een missie naar Peru: kansarme kinderen een thuis en een toekomst geven. De namen van beide stichtingen, Arco Iris en Kuychi verwijzen naar de regenboog, in het Spaans en in het Quechua. Het Quechua is de oude taal van de Indianen die nog steeds gesproken wordt in de Andes.

De grote rode toegangspoort

In Nederland
Kuychi heeft tot doel financiële middelen in te zamelen, deze te beheren en ter beschikking te stellen aan het project in Urubamba. Om dit te realiseren werft Kuychi donateurs en fondsen en organiseert promotieactiviteiten om mensen kennis te laten maken met het project dat kansarme kinderen in Peru een betere toekomst biedt.

Geen overhead
Alle activiteiten worden kosteloos door de stichting Kuychi en haar vrijwilligers uitgevoerd. Kuychi is trots op het feit dat er geen overheadkosten gemaakt worden. Alle onkosten en reiskosten worden door de bestuursleden en vrijwilligers zelf betaald. Het stichtingsbureau in Eindhoven coördineert de werkzaamheden van vrijwilligers in Nederland.